3/26/2017

Placek po węgiersku w moim wydaniu :)

Witam :)
Dzisiaj pyszne danie, które bardzo lubimy i w sumie polubiłam jego przygotowywanie, gdyż wcześniej wydawało mi się to zbyt czasochłonne ;)


Takich składników użyłam :

Mięso gulaszowe -  500 g
cebulka mała - 2 szt.
marchewka - 2 szt.
papryka - 1 szt.
mąka pszenna - 3 łyżki
czosnek - 1 szt.
woda - 1 i 1/2 litra
- przyprawy ulubione, przyprawa do gulaszu, papryka w proszku, sól, pieprz - do smaku
ziemniaki - 6 szt.
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki
sól, pieprz, lub też inne przyprawy - 1 do smaku
oliwa do smażenia placków


 Najpierw zaczynam od pokrojenia mięsa w kostkę . Obsypuję delikatnie mąką i obsmażam na patelni przez około 15 minut na wolnym ogniu 


Przygotowuję sobie garnek z wodą potrzebną do dalszego duszenia mięsa, dodaję tam wszystkie przyprawy i warzywa, następnie przekładam tam też podsmażone mięso i całość ma się dusić przez ok 1,5 h .Oczywiście należy pamiętać o tym, aby od czasu do czasu mieszać nasz gulasz, zapobiegnie to oczywiście przywarciu do spodu garnka i unikniemy przypalenia tych pyszności .

Papryka w moim gulaszu jest pokrojona w kostkę, cebulka drobno posiekana zostaje podsmażona na złoty kolor, marchewka to też drobna kostka .


Na sam koniec dodaję mąkę pszenną rozmieszaną z wodą , aby gulasz zyskał gęściejszą konsystencję, gdyż zazwyczaj jest zbyt rzadki .

 Teraz pora na przygotowanie placków ziemniaczanych – ziemniaki obieram, ścieram na tarce o najmniejszych oczkach i odsączam delikatnie z nadmiaru wody.

Cebulę obieram, drobno siekam i dodaję do startej masy ziemniaczanej. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodając też jajko i 2 łyżki mąki lub więcej też . Teraz pozostaje jedynie dokładnie wymieszać i smażyć placki z obydwu stron na złocisty kolorek .


Dla urozmaicenia wymyśliłam też takie malutkie placuszki, zamiast jednego dużego :)
 Cieplutkie placki ziemniaczane polewam sosem gulaszowym w dowolnej ilości :). 

Do tego placka najlepiej smakują wszelakie surówki, zwłaszcza takie, które uwielbia rodzina .


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam! To jedna z moich ulubionych potraw

    OdpowiedzUsuń
  2. ale kusisz, jak ja dawno tego nie jadłam
    swoją drogą świetny masz ten podłużny talerz i miseczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie przygotowany i podany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja staram się przekonać moje dzieci do jedzenia surówek ale na razie bezskutecznie :( ale nie tracę nadziei. Przekonałam ich do picia filtrowanej wody wiec może za jakiś czas i z warzywami się uda :)

    OdpowiedzUsuń