Dzisiaj kulinarnie - tak przy niedzieli przypomniał mi się smak pysznych gołąbków ,postanowiłam je przygotować i podzielić się z Wami przepisem ,chociaż pewnie większość z Was zna ich sekret i również robi takie smakołyki :)
50 dag mięsa mielonego
50 dag kapusty białej (drobniutko posiekać)
4 jajka
4 jajka
6 łyżek ryżu
6 łyżek kaszy manny
duża cebula
Mąka (do obtoczenia)
Sól
Pieprz
Kostka rosołowa
oliwa
odrobina kucharka (lub innej przyprawy)
Mąka (do obtoczenia)
Sól
Pieprz
Kostka rosołowa
oliwa
odrobina kucharka (lub innej przyprawy)
Przygotowanie :
Zalewa : wodę gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej i troszkę przyprawy,ja dodałam kucharka oraz koncentratu pomidorowego.Jeszcze ciepłą zalewę wlewam na obsmażone i ułożone w garnku gołąbki.
Kapustę drobno szatkujemy. Przygotowujemy garnek o szerokim dnie, można położyć liście z kapusty - ja nie robię tak,gdyż w moim garnku nic się nie przypala.
Czas duszenia na wolnym ogniu to od 1,5 do 2 h.
Sos: Do garnka wlewamy szklankę wody z przyprawami,kostką rosołową , póżniej dodaję śmietanę z koncentratem pomidorowym i mąką , doprowadzamy do zagotowania i gdy gołąbki są miękkie polewamy je sosem .
Do miski wkładamy mięso mielone, kapustę poszatkowaną oraz wsypujemy ryż i kaszę mannę, dodajemy jajka i przyprawy – wyrabiamy jednolita masę.
Formujemy średnie gołąbki ,wielkości i kształcie odpowiednim dla nas i obtaczamy w mące a póżniej smażymy na oleju z dwóch stron tak,aby się przyrumieniły.
Z dwóch stron mają się przyrumienić :)
A teraz czas na degustację tych pyszności ,nie wiem dlaczego ale częściej robię właśnie te gołąbki ,niżeli tradycyjne w liściu kapusty .Smak mają podobny a mnie jakoś sposób przygotowania bardziej odpowiada :)
SMACZNEGO :)
Mniam, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńJa chyba muszę wkrótce zrobić kolejną porcję,gdyż z tej juz nic nie zostało ;)
UsuńLubię gołąbki inaczej, są mega szybkie do zrobienia i znikają równie szybko :)
OdpowiedzUsuńWszystko co dobre znika szybko z talerza :)
Usuńale pycha!
OdpowiedzUsuń