12/30/2012

Kulinarnie ,czyli gołąbki w roli głównej :)

Dzisiaj kulinarnie - tak przy niedzieli przypomniał mi się smak  pysznych gołąbków ,postanowiłam je przygotować i podzielić się z Wami przepisem ,chociaż pewnie większość z Was zna ich sekret i również robi takie smakołyki :) 



50 dag mięsa mielonego
50 dag kapusty białej (drobniutko posiekać)
4 jajka
6 łyżek ryżu
6 łyżek kaszy manny
duża cebula
Mąka (do obtoczenia)
Sól
Pieprz
Kostka rosołowa
oliwa
odrobina kucharka (lub innej przyprawy)



Przygotowanie :

Zalewa : wodę gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej i troszkę przyprawy,ja dodałam kucharka oraz koncentratu pomidorowego.Jeszcze ciepłą zalewę wlewam na obsmażone i ułożone w garnku gołąbki.
 Kapustę drobno szatkujemy. Przygotowujemy garnek o szerokim dnie, można położyć liście z kapusty - ja nie robię tak,gdyż w moim garnku nic się nie przypala.
Czas duszenia na wolnym ogniu to od 1,5 do 2 h.
 Sos: Do garnka wlewamy szklankę wody z przyprawami,kostką rosołową , póżniej dodaję śmietanę z koncentratem pomidorowym i mąką , doprowadzamy do zagotowania i gdy gołąbki są miękkie polewamy je sosem .


 Do miski wkładamy mięso mielone, kapustę poszatkowaną oraz wsypujemy ryż i kaszę mannę, dodajemy jajka i przyprawy – wyrabiamy jednolita masę.


 Formujemy średnie gołąbki ,wielkości i kształcie odpowiednim dla nas i obtaczamy w mące a póżniej smażymy na oleju z dwóch stron tak,aby się przyrumieniły.


                                                     Z dwóch stron mają się przyrumienić :)


   
A teraz czas na degustację tych pyszności ,nie wiem dlaczego ale częściej robię właśnie te gołąbki ,niżeli tradycyjne w liściu kapusty .Smak mają podobny a mnie jakoś sposób przygotowania bardziej odpowiada :)





                                                          SMACZNEGO :)

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja chyba muszę wkrótce zrobić kolejną porcję,gdyż z tej juz nic nie zostało ;)

      Usuń
  2. Lubię gołąbki inaczej, są mega szybkie do zrobienia i znikają równie szybko :)

    OdpowiedzUsuń