Taki bigos przygotowuje się bardzo podobnie do bigosu z kapusty, można do niego jednak dodać więcej warzyw, czy innych dodatków.
Potrzebne nam będą ulubione warzywa, ja dodałam też pierś z kurczaka podsmażoną, przyprawy oczywiście też są niezbędne. w tym roku miałam własną cukinię w ogródku i taki bigos kilka razy gościł na stole .
Oto skład mojego bigosu z cukinii :
marchewka dodałam dwie
cebula 1
pomidor
papryka czerwona
pieczarki
pierś z kurczaka
koncentrat pomidorowy 6 łyżek
przyprawy:
słodka papryka
papryka ostra- odrobina
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
Po pokrojeniu warzyw, rozgrzałam na dużej patelni olej . Dodałam najpierw pokrojoną w kosteczkę cebulę i mieszając zeszkliłam ją. Następnie dodałam pieczarki i podsmażałam ją z tą cebulką jeszcze chwilkę.
Cukinię obierałam i kroiłam w drobną kostkę, dodawałam, gdy już podsmażone były wszystkie inne warzywa i mięso na patelni .Łączyłam wszystko razem w garnku, doprawiłam i wszystko dusiło się na małym ogniu do momentu, gdy cukinia stała się miękka.
Wymieszane, doprawione, mięso z kurczaka również dodane, teraz trzeba przykryć i dusić przez ok. 1 godzinę, w międzyczasie oczywiście od czasu do czasu mieszając.
A to efekt mojego pysznego dania, które smakuje bardzo dobrze z pieczywem, lub kaszą , jeżeli ktoś lubi.
Bigos z cukinii zyskuje jeszcze na smaku w kolejnym dniu.Jest taki bardziej aromatyczny wtedy, o głębokim smaku .
Przygotowując tą potrawę pierwszy raz miałam obawy, co do smaku i efektu końcowego, lecz nie ma się czego obawiać, gdyż smakuje wyśmienicie.Nawet mojej córce smakowało :)
Co myślicie o takiej wersji bigosu, lubicie, czy raczej wybieracie wersję tradycyjną, z kapusty ?
Pozdrawiam.
Danie to bardziej przypomina mi leczo:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z tym, nawet mąż stwierdził, że dobre to leczo, tylko za gęste ;)Robiłam też leczo z podobnych produktów i wyszło pyszne również, tylko rzadsze oczywiście :)
Usuńsmacznie wygląda, ja bigos robię w wersji bezmięsnej i cukinię kroję obieraczką w paski. to mi przypomina bardziej leczo, ja do swojego też dodaję mięso
OdpowiedzUsuńJa miałam kroić też inaczej, lecz stwierdziłam, że taka "posiekana" cukinia szybko zrobi się papką a ja chciałam troszkę dłużej dusić całość na wolnym ogniu ;)
UsuńNice post!! Your blog is interesting!!
OdpowiedzUsuńSeems delicious!
I follow you. Mind following back?
http://asweetwoorld.blogspot.com/
Wygląda apetycznie!!
OdpowiedzUsuńA może chciałabyś mnie odwiedzić https://zbiegiemzycia.blogspot.de
Moi rodzice robia podobna potrawka z kiełbasą :)
OdpowiedzUsuń