Gdy pierwszy raz pomyślałam sobie o przygotowaniu takich pierogów zastanawiałam się, czy będą one smakowały rodzinie :) . Jaki był efekt końcowy mojego wysiłku i gotowania ? Zapraszam do dalszej części wpisu.
Przygotowanie takich pierogów jest raczej proste i dosyć szybkie, gdyż ich wnętrze to owoce, więc nie trzeba długo przygotowywać . Pewnie wszyscy wiedzą jak przygotować ciasto na pierogi, jednak dla przypomnienia napiszę jak ja robiłam :)
Najpierw mieszamy razem mąkę , kakao,wodę, sól, jajko i zagniatamy pierogowe ciasto.Proporcje według uznania, ja zawsze tak robię.
Rozwałkowujemy na grubość mniejszą nić 1 cm, wykrawamy niewielkie koła i układamy owoce, u mnie są to jabłko, śliwka i mrożone jagody / w sezonie jagodowym są to świeże z lasu oczywiście/ .
-
Posypuję odrobiną cukru.Dokładnie sklejamy kształtne pierogi i wrzucamy na gotującą wodę.Mają się gotować ok 5 minut, aby owoce były miękkie póżniej.
Tak wygląda owocowe wnętrze pierożka, czyli śliwka i jabłko ugotowane .
A to jagodowe nadzienie, które smakuje pysznie, ja uwielbiam ten smak :)
Szybko się je przygotowuje i równie szybko znikają z talerza ...a to raczej dobry znak :)
Ciekawa jestem, czy lubicie takie słodkie pierogi z owocowym wnętrzem ?
Pozdrawiam.
pierogi to moja ukochana potrawa, takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńOj jak dawno ja nie jadłam pierogów ;)
OdpowiedzUsuńProszę o dwa... talerze :D
OdpowiedzUsuńWow, ale narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. Nigdy nie jadłam pierogów z dodatkiem kakao. Inaczej też przygotowuje ciasto, gdyż łączę jedynie mąkę razową z wodą i solą. Moja mama za to przygotowuje takie elastyczne z jajkiem :)
OdpowiedzUsuń