5/25/2017

Mniszek lekarski - pyszny i zdrowy syrop .

SYROP Z MNISZKA lekarskiego, czyli leczniczy miód z kwiatów mlecza.

Gdy pierwszy raz zrywałam piękne, żółte kwiaty mniszka zastanawiałam się, czy ten zachwalany syrop naprawdę jest taki smaczny i czy moja rodzina go polubi .

Syrop z mniszka lekarskiego ma m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego często jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. 
Postanowiłam i ja przygotować takie "lekarstwo".
Dzięki zawartości wielu cennych witamin i minerałów może być stosowany także w celu leczenia dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych. 

 Jednak miód z mniszka lekarskiego, poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające, dlatego warto mieć go w domowych apteczkach.

Zachęcona tymi zaletami zaczęłam sama przygotowywać taki "miodek".

Kiedy i gdzie zbierać kwiaty mniszka lekarskiego?


Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady...uwierzcie, że czasem jest ich dużo. 

Ja zbierałam je w swoim ogrodzie, więc mam pewność, że nie są z jakimiś nawozami, czy innymi opryskami.

Nie należy na pewno zbierać kwiatów mniszka rosnących przy drogach oraz na polach ze względu na ryzyko, że są skażone pestycydami. 

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego, z którego ja korzystam:

Składniki:

  • 1 litr kwiatów mlecza,
  • 2 cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie: kwiaty mlecza należy włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek trzeba odstawić na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż uzyskamy konsystencję lejącego miodu i na pewno będzie to czas ok. 2 godzin. Tak powstały syrop przelewamy do słoiczków. 
Mam jeszcze słoiczek z zeszłego roku tego syropy i w smaku jest taki, jak świeży, więc nie psuje się on szybko, chociaż w przepisach czytałam, że termin ważności to kila miesięcy od przygotowania . 


Z takiej porcji wyszło mi kilka małych słoiczków.


Czy nam smakuje taki syrop z mniszka lekarskiego ? Tak i to bardzo. W smaku jest jak miód i to smaczny miód i taki jakby cukierkowy smak posiada :). Poczęstowałam nim siostrę, nie mówiąc co to jest dokładnie i stwierdziła, że to pyszny miodek jest. Póżniej nie chciała mi za bardzo uwierzyć, że to z mniszka lekarskiego przygotowałam  :).
Robicie takie syropy w maju ?

Pozdrawiam .

8 komentarzy:

  1. ja nie robię, ale moja mamka często - zawsze mi potem słoiczek podrzuci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama robiła z niego syrop/ miód. ja jednak wolę naturalny od pszczół.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam zamiar w tym roku zrobić i na zamiarze się skończyło :P
    Troszkę odstrasza mnie ilość tego cukru tam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru sporo, lecz nie zjadamy i tak tego "moidku" w ogromnych ilościach .

      Usuń
  4. U mnie już spory zapas zrobiony :)

    OdpowiedzUsuń